The Self Design Academy (NL)

Pan~// Catwalk (2020)

Zwermers

Catwalk Kaapstad Festival
Foto door Jostijn Ligtvoet

Een performance project over de veelkleurigheid van de mens.

Van versleten spijkerjack tot extravagante glitterjurk. Onze kleding is een uitdrukking van wie we zijn, willen zijn, en soms moeten zijn. Wat zegt die tweede huid over ons? Draagt de mens kleding of wordt de mens door kleding gedragen? De makers van Zwermers zijn gefascineerd door de kracht van deze tweede huid. Het gezelschap brengt een ode aan de kleurrijke en veelzijdige mens met een installatie die geregeld tot leven komt in een performance. Daarbij word je als kijker door twee performers meegenomen in een onophoudelijke stroom van kledingwissels, ondersteund door een repetitieve soundtrack van een eenmansorkest met viool en loopstation. Gedurende de looptijd van de expositie zoeken de makers naar Eindhovense identiteiten via kleding en zullen zij dit vertalen in een nieuwe performance ter afsluiting van de expositie.

Daarnaast begint Zwermers tijdens deze expositie voor het eerst met het aanleggen van een beeldbank waarin ze zoveel mogelijk mensen in al hun verschijningsvormen willen verzamelen. Zwermers nodigt je uit om onderdeel van dit werk te worden door jezelf en je kleding te laten fotograferen.

Pan~// Catwalk speelt met de menselijke neiging om alles wat we zien te labelen, dit project stimuleert én ondermijnt die drang. Door het continu aan- en uittrekken van outfits ontstaat er een opsomming van allerlei soorten ‘mensen’. Het project velt daarmee geen oordeel over de verschillende menstypes, maar laat door middel van onophoudelijke kledingwissels de fluïditeit van onze identiteit zien.

Over Zwermers

Zwermers is een Tilburgs performance-gezelschap van eigengereide makers dat locatiegerichte en interdisciplinaire performances maakt. Het gezelschap is in Brabant geworteld en zwermt graag (inter)nationaal uit. Het behoort tot hun artistieke kernwaarden om een blijvende open dialoog te voeren met zowel publiek als collega makers/artiesten. Zwermers speelt op verschillende podia en festivals in Nederland en België. De kern van het gezelschap bestaat uit Inez Wolters, Paul van de Waterlaat, Wouter de Belder en Sander Verbiest, voor dit project aangevuld met fotograaf Jostijn Ligtvoet en dramaturge Loes Buenen.

Zwermers werkt vanuit het idee dat verbeelding de geest veerkrachtig maakt en veerkrachtige mensen een gezonde(re) maatschappij vormen. Diversiteit op het gebied van identiteit, afkomst, gender en seksuele voorkeur is hierbij de norm. Onder de noemer Pan~ (oudgrieks voor ‘alles’) doet het gezelschap doorlopend artistiek onderzoek naar het thema gender en identiteit en de normativiteit die onlosmakelijk aan deze thema’s verbonden is. Met als doel om de sociale mens in al zijn uitingsvormen te kunnen omarmen, ofwel inclusief te zijn. Het resultaat hiervan zijn performances die zich qua discipline ergens op het spectrum tussen fysiek danstheater, kostuumontwerp, livemuziek en installatiekunst bevinden. Deze expositie is hun debuut in museale context.

Zwermers duo
Foto door Jostijn Ligtvoet