The Self Design Academy (NL)

It has all the colors and all the shapes and all the moves (2020)

Thom van Rijckevorsel

Drie handen die stukken hout vasthouden en in verschillende kleuren verven.

Drie video loops van verschillende lengtes tonen ieder een hand die een stuk hout vasthoudt. Na enige tijd wordt het hout steeds overgeschilderd in een andere kleur. Deze handeling herhaalt zich voortdurend zodat het ritme en de combinatie van kleuren alsmaar verandert en het nooit tot een definitief beeld komt.

Het werk is geïnspireerd op de vorm en functie van een middeleeuws triptiek: drie op hout geschilderde panelen met een Bijbelse voorstelling. De middeleeuwse mens kon in alle symbolen, kleuren en verwijzingen lezen wat er van hem verwacht werd en wat de consequenties van zijn keuzes waren. Een mens in de 21e eeuw kan zijn leven zelf vormgeven. Althans, alles in ons leven lijkt dat te communiceren. Een palet aan apps, merken en producten staat hem ter beschikking om het project ‘ik’ voortdurend in de steigers te zetten.

Over Thom van Rijckevorsel

Thom van Rijckevorsel studeerde in 2019 af aan de Gerrit Rietveld Academie, daarvoor werkte hij ruim 15 jaar als artdirector in de reclame. Zijn werk bestaat uit video’s, tekeningen, sculpturen en installaties die reflecteren op vragen over autonomie en maakbaarheid. Hoe krijg je grip op een wereld waarin fysieke en digitale realiteit, materie en beeld, feit en fictie steeds meer in elkaar overvloeien? Kun je nog grip hebben op zo’n realiteit en wat betekent grip hebben eigenlijk?

Thom gebruikt materialen als klei, hout, papier en verf in combinatie met een eenvoudige handeling; kneden, trekken, duwen, wrijven. Soms is het resultaat van zo’n handeling zichtbaar en soms laat hij de handeling daadwerkelijk zien in video. Zijn werken zijn beelden die onderweg zijn een beeld te worden. Ze veranderen, houden de opties nog even open, zoekend naar mogelijkheden.

Credits
Thom van Rijckevorsel, director/edit
Olaf van Gerwen, technical support
Tom Bakker, DOP