The Self Design Academy (NL)

Self Design Committee (2020)

Noam Youngrak Son

Jezelf ontwerpen is deels de digitale representatie van jezelf ontwerpen. Eén van de meest voor de hand liggende manieren om dit te doen is door onze gezichtsafbeeldingen en video's te manipuleren door het gebruik van gezichtsfilters. Met gezichtsfilters kunnen we digitaal iets anders worden, voorbij de grenzen van persoon, gender, ras, leeftijd, soort. Noam Youngrak Son experimenteerde hiermee door de gezichtsfilter Becoming Noam (2020) te gebruiken, dat hun gezichtsbeeld op het gezicht van andere mensen toepast. Hiermee krijgt de gebruiker de kans om te handelen of uitspraken te doen als de kunstenaar zelf, die zich op hun beurt online kan voortplanten en verspreiden.

Je digitale identiteit is niet alleen het eigendom van jezelf, maar kan gedeeld worden door een breed scala aan mensen die toegang hebben tot de gezichtsfilter. Je zelf wordt polyvocaal, en zelfontwerp een collectieve taak met gedistribueerde keuzevrijheid en verantwoordelijkheid. De dragers van het gezichtsfilter kunnen worden beschouwd als een commissie, een organisatie van meerdere "henzelfs" om verschillende politieke beslissingen te nemen die je tegenkomt terwijl je jezelf online uitbeeldt. Zelfontwerp, dat lang op een zwarte doos leek, wordt door dit proces transparanter en democratischer.

Verschillende gezichten met facefilters, als maskers met elkaar in gesprek.

Over Noam Youngrak Son

Noam Youngrak Son is een designer, gevestigd in Eindhoven. Noam vertelt mythes voor diegene die ondervertegenwoordigd zijn door middel van verschillende media: van boeken tot performances tot 3D geprinte seksspeeltjes en is enthousiast over het onverwachte dat een goed ontworpen fictie kan oproepen en over kritische politieke discussies die het kan cultiveren. Noam gebruikt hun capaciteit als designer om de technologische en ecologische elementen uit hun verhalen te visualiseren en materialiseren.

Noam weigert hun geslacht te definiëren als exclusief mannelijk of vrouwelijk. Met andere woorden: Noam weigert sociaal, cultureel man of vrouw te zijn. Noam weigert elke norm van genderbinariteit. Noams identiteit als queer persoon is één van de assen van hun ontwerpen.

Noam studeert momenteel aan de Design Academy Eindhoven. Sinds september 2018 runt hen een zelf gepubliceerd project: d-act magazine. D-act magazine is een driemaandelijkse publicatie met hun eigen ontwerpprojecten. Het meest recente nummer van d-act magazine wordt internationaal in vijf verschillende steden verkocht.