The Self Design Academy (NL)

Bar no. 5 (2020)

Margriet Craens

Bar no. 5 is de vijfde hoogglans, zwartgelakte bar die Margriet heeft gebouwd. De bar is gemaakt als autonoom kunstwerk, niet als functionele bar. Ondanks dat er drinkflesjes aanwezig zijn, worden er maar sporadisch drankjes geserveerd en liggen de ijsblokjes doelloos in een doorzichtige container te smelten. Het aanwezige barpersoneel verzorgt sessies in Sociale Hygiëne - geïnspireerd op het diploma dat iedere horecaondernemer in Nederland verplicht moet halen. Volgens het leerboek betekent sociale hygiëne dat mensen rekening houden met elkaar en elkaars lichamelijke en geestelijke gezondheid respecteren. In de praktijk blijkt dit vaak niet zo eenvoudig, zowel in het leven binnen als buiten de horeca. Bar nr. 5 biedt daarom een aangepaste versie van deze cursus Sociale Hygiëne voor de gasten aan de bar, door middel van korte, psychologische sessies. De glazen flessen zijn speciaal ontworpen voor deze sessies en helpen de persoonlijke sociale ervaringen van de gasten uit te beelden.

Met dank aan: Peerke Malschaert, Judith Kerssemakers, Kim Stoeldraaijers, Ad Waterschoot, Bob Copray, Lucas Maassen, Mondriaanfonds

Zwarte bar
Foto door Rafaël Philippen

Over Margriet Craens

Margriet Craens studeerde Nederlandse Taal en Cultuur en Fine Arts. Tegenwoordig werkt ze als multidisciplinair kunstenaar en schrijver en experimenteert ze met kunst, design, eten en cultuur. Met goede intenties, speels en wellicht humoristisch, biedt ze een alternatieve blik op het dagelijks leven. Altijd gelinkt aan grotere vraagstukken uit het leven, maar zonder in abstractie te treden. Margriet woont en werkt in Eindhoven. 

Sociale Hygiëne diploma