The Self Design Academy (NL)

One More Nation (2020)

Jonathan Levain

Foto door Boudewijn Bollmann

Door toenemende onzekerheid over economie, maatschappij en gezondheid wordt de behoefte aan verbondenheid met een eigen cultuur en de daarbij horende waarden steeds sterker. Deze behoefte, essentieel voor het creëren van een natie, heeft veel burgers ertoe gebracht om hun onafhankelijkheid uit te roepen en hun perfecte staat een plaats in de geschiedenis te geven. Het is een daad van vrijheid maar ook van verantwoordelijkheid, geïnspireerd door de eerste micronatie: The Prinicipality of Sealand van Roy Bates, in de jaren '60.

One More Nation is een online platform dat de gebruikers uitnodigt om hun eigen natie te ontwerpen. Door de diverse emblemen en symbolen, zoals de vlag, de munt of het motto te ontwerpen, worden deelnemers geconfronteerd met hun politieke en sociale keuzes en overtuigingen als de leider van een natie. De interactieve ervaring neemt gebruikers helemaal op in de zoektocht naar een nieuwe nationale identiteit en geeft ze de mogelijkheid om een onofficiële onafhankelijkheidsverklaring te verkrijgen om aan de Verenigde Naties te richten.

Over Jonathan Levain

Grafisch en interactieontwerper Jonathan Levain (Frankrijk, 1995) woont en werkt in Eindhoven. Hij studeerde in 2019 af aan de Design Academy Eindhoven met het project Digital Sprayers. Zijn recente werk, gekenmerkt door een speelse aanpak van serieuze onderwerpen, is erop gericht nieuwe perspectieven op sociale kwesties te laten ontstaan en om mensen via emoties sterker te maken. Jonathan ontwikkelt fonts, boeken, tentoonstellingen en producten die een frisse wind laten waaien in een complex sociaal klimaat.