The Self Design Academy (NL)

Shop with a Stranger – One Hundred Second-hand Shopping Lists (2020)

Jonas Ersland

Afbeelding van boodschappenlijstjes

Laat een vreemde je door de supermarkt leiden. Dit project bestaat uit een verzameling van honderd handgeschreven boodschappenlijstjes, gevonden op de vloeren van Nederlandse supermarkten in een periode van drie jaar. De lijstjes zijn zo divers als degenen die ze schreven – ze schetsen subtiele, maar levendige beelden van de leeftijd, persoonlijkheid, dieet en ethische keuzes van de auteurs. Elk boodschappenlijstje is een teken van iemands zelf-ontwikkelde gewoontes – maar tegelijkertijd is het een recept voor hun levensstijl, onbewust aangepast en gepolijst in de loop van hun leven. Zo bekeken, wordt elk lijstje voor ons een gereedschap om onze eigen dagelijkse routines te hervormen. De collectie is beschikbaar als fysieke blocnote en er is een handige online editie. Stap de supermarkt in en verlaat je comfortzone: veel winkelplezier!

Afbeelding van boodschappenlijstjes

Over Jonas Ersland

Jonas Ersland (Oslo, 1991) werkt als fotograaf en nieuwe mediakunstenaar. In 2013 behaalde hij zijn bachelordiploma Grafisch Design aan de Westerdals School of Communication in Noorwegen en in 2017 zijn BA Design aan de Design Academy Eindhoven. Jonas woont en werkt in Berlijn. 

In zijn werk onderzoekt hij menselijke activiteit vanuit een documentair perspectief, waarin onderwerpen als technologie, identiteit en onze impact op de steeds veranderende samenleving aan de orde komen.  Zijn werk wordt bepaald door een sterke conceptuele connectie tussen het verhaal en de manier waarop het wordt vastgelegd. Als gevolg hiervan variëren zijn werken van online-installaties, tot video´s en drukwerk.