The Self Design Academy (NL)

Atlas Skin (2020)

Ivi van Keulen

Foto door Boudewijn Bollmann

Onze traumaherinneringen kunnen ons blijven achtervolgen, zelfs, of vooral, als we ze proberen te vermijden. Hoe meer we de herinnering wegduwen, hoe meer de gedachten de neiging hebben om in onze geest binnen te dringen. Tijdens deze performance wordt de bezoeker uitgenodigd om zijn of haar trauma in één woord te delen. De bezoeker kan zijn eigen trauma op de schouders van de kunstenaar schrijven of ervoor kiezen om zijn trauma op een kaartje te schrijven en dit in te ruilen voor het woord van een ander die hem voorging. Het schrijven en de woorden op de huid worden gedeeld via een livestream. Via het commentaargedeelte van de livestream worden kijkers uitgenodigd om hun trauma in één woord te delen, dat vervolgens aan de andere woorden wordt toegevoegd. De kunstenaar zal hiermee letterlijk de lasten van andere mensen dragen.

Foto door Boudewijn Bollmann

Eunoia (2020)

Eunoia (yoo-noy-uh) - Grieks
(n.) een zuivere en evenwichtige geest en een goede psyche.
"Mooi denken"

Neuro-linguïstisch programmeren kan worden gebruikt als een methode om mensen te helpen trauma's te verwerken en hun gemoedstoestand, stemming en reacties te veranderen. De kunstenaar nodigt de bezoeker uit om mee te werken aan het schrijven van een geheugensteuntje. De bezoeker begint met het kopiëren van het geheugensteuntje onder de woorden van de kunstenaar. I am not my trauma. My intent is to heal. My goal state is... (Ik ben niet mijn trauma. Ik wil genezen. Mijn beoogde toestand is…) Deze handeling doet denken aan het herhalen van regels op een krijtbord, als kind, om berouw te tonen voor ondeugend gedrag in de klas. De kunstenaar wil de bezoeker bewust maken van het feit dat een complex probleem soms met een heel simpele handeling kan worden opgelost. De truc is om de actie te herhalen totdat deze blijft hangen. De bezoeker zal bovengenoemde regels kopiëren, maar is vrij om zijn eigen gewenste toestand te wijzigen. Wil je gelukkig, vervuld, sterk, onafhankelijk, heel, liefdevol zijn... de keuze is aan jou. Jij hebt de mogelijkheid om je staat van zijn te veranderen. Jij hebt de kracht om je geest daadwerkelijk te veranderen.

Foto door Boudewijn Bollmann

Over Ivi van Keulen

In het universum van Ivi van Keulen (Oss, 1987) staat de mens centraal. In haar figuratieve werk en performances komen verstilling, emotie en boodschap samen. In Ivi’s oeuvre spelen thema’s als objectivering, vrijheid, macht en etniciteit een centrale rol.

Behalve tekeningen en schilderijen maakt Ivi ook muurschilderingen en performances. Ze studeerde aan de Design Academy in Eindhoven (2011-2012) en aan Academie AKV St. Joost in ‘s-Hertogenbosch (2012-2014). Haar werk werd geëxposeerd in onder andere MU Hybrid Art House (Eindhoven) en het Van Abbemuseum (Eindhoven).