The Self Design Academy (NL)

Landscape as House (2018)

Anna Maria Fink

De korte film Landscape as House (8:26 min, 2018) vertelt over een benadering van self design als een nieuwe vorm van topografisch leven in de Alpen. Het is het persoonlijke onderzoek van Anna Maria Fink, waarin ze het land van haar familie in Oostenrijk tot leven brengt als een gefragmenteerd huis, verspreid over het landschap. Tijdens de vier seizoenen van één jaar volgde filmmaker Elf Godefroy Anna op haar fictieve dagelijkse route van kamer naar kamer, om zo haar fysieke betrokkenheid bij het landschap vast te leggen. Deze wandeling is Anna´s persoonlijke onderzoek naar wat het betekent om te leven in een landschap; om het te ervaren, tot leven te brengen en ervan te leren, elke dag. 

Still uit video, Anna in landschap
still uit video

walk, play, collect, care and inhabit (2020)

Het bijbehorende oefeningenboekje nodigt de kijker uit om Anna’s aanpak in hun eigen leefomgeving toe te passen – om je voor te stellen als bewoner van een landschap dicht bij huis, zoals een tuin, een park, een natuurreservaat, etc. Een serie korte geleide oefeningen prikkelen je betrokkenheid bij een plek en bieden een open methode om een persoonlijke, ruimtelijke relatie op te bouwen en te versterken. Door deze uitwisseling bereid je jezelf voor om een vertrouwde omgeving te zien als je eigen ‘Landschap als Huis’. 

image uit boekje

Over Anna Maria Fink

Anna Maria Fink (geboren in 1987 in de bergen van Bregenzerwald, Oostenrijk), is een landschapsarchitect, onderzoeker en docent, woonachtig in Amsterdam. Bij architectenbureaus Bauchplan (Wenen) en Bureay B+B (Amsterdam) heeft ze ervaring opgedaan met het ontwerpen en uitvoeren van complexe projecten in het stedelijk landschap. In 2019 richtte ze haar eigen studio op, Atelier Fischbach, waar ze de relatie tussen mens en landschap onderzoekt. Veldwerk, de fysieke betrokkenheid bij plaatsen, ligt dan ook aan de basis van haar praktijk. Doormiddel van diverse visuele media reflecteert Anna op specifieke routines en rituelen die een ´topografische leefwijze´ vormen - een plaatsgebonden leven. Recentelijk heeft Anna onder andere werk gemaakt voor de gemeente Amsterdam (boek Playing in the City), uitgeverij Architectura & Natura (boek Landscape as House) en Wrocław Museum of Architecture (deelname aan een tentoonstelling).