The Self Design Academy (NL)

Help Je Zelf! De Opkomst van Self Design, door Mieke Gerritzen

Wie ben je, wie wil je zijn en wat moet je doen om daar te komen? We staan voortdurend onder druk om het perfecte leven te leiden. De media spiegelen ons een beeld voor van een bestaan waarin we rijk, mooi, gelukkig en geslaagd zijn. Ooit werd onze identiteit bepaald door onze buurt, onze familie en vrienden, maar tegenwoordig worden we geacht ons eigen succesverhaal te schrijven op sociale media platforms. 

We ontwerpen onze eigen identiteit, ons eigen imago en we presenteren onszelf zoals we graag gezien willen worden. De diverse vindingrijke methodes en ideeën om een betere versie van onszelf te maken — lijnen om het perfecte lijf te krijgen, je talenten omzetten in een geslaagd bedrijf of gelukzaligheid vinden in een nieuwe liefde — worden beschouwd als nieuwe vormen van creativiteit, ofwel Self Design.

Help Je Zelf is een inspiratieboek om je perfecte zelf te ontwerpen en laat zien hoe je daarmee een begin kunt maken. Tegelijkertijd is het een beschouwing over zelfhulpindustrie als betrekkelijk nieuw fenomeen.

Foto door Mieke Gerritzen

Over Mieke Gerritzen

Mieke Gerritzen is ontwerper, producent en bestuurder. Ze was tot 2017 directeur van MOTI in Breda, internationaal museum voor beeldcultuur. Daarna zette zij de Image Society op. Ze initieert en organiseert discussies, tentoonstellingen en events met ontwerpers, kunstenaars en auteurs over beeldcultuur, design en digitale cultuur. Mieke Gerritzen is co-curator van de expo.